Turcja – zwyczaje Turcja jest państwem położonym w Azji, na półwyspie Azja Mniejsza. Oto jakie panują tu zwyczaje.
Mieszkańcy: Turcy są narodem w dużej mierze muzułmańskim, dlatego przybywając do tego kraju należy poznać pewne zasady i ich przestrzegać. Dla mieszkańców Turcji ważnym elementem kultury osobistej jest odpowiedni strój. Najlepiej, aby zakrywał jak najwięcej ciała i był stosowny do danej sytuacji. Turcu są ludźmi serdecznie nastawionymi do przybywających do ich kraju turystów. Chętnie pomagają, udzielają wskazówek, a tym, którzy przybywają do ich kraju po raz pierwszy załatwiają nocleg. Ważnym elementem robienia zakupów w Turcji jest targowanie się. I dotyczy to wszelkich zakupów. Wybierając się do baru czy restauracji pamiętajmy, aby obdarować kelnera napiwkiem. Jest to zwyczaj bardzo przestrzegany i świadczy o kulturze człowieka.
Dla Turków bardzo ważna jest rodzina. Członkom rodziny należy się szacunek. Ważne jest także spędzanie z nimi jak największej ilości czasu. Takim samym szacunkiem obdarzane są w Turcji kobiety, z którymi Turcy się witają. Przechadzając się ulicami możemy spotkać panów, którzy trzymają swe partnerki pod rękę lub całują w policzek kobiety, z którymi chcą się przywitać. Jednak inaczej traktuje się tu kobietę jako małżonkę, bowiem według Turków, jest ona niezdolna do samodzielnej egzystencji, musi zatem być związana z mężczyzną. Dodatkowo musi mu być posłuszna, a przy tym ma mniej praw niż on. Obejmowanie przez kobiety wyższych stanowisk, np. w polityce czy nauce, nie jest dobrze w Turcji widziane. Podobnie sytuacja wygląda w przypadku religii, kiedy kobieta udaje się do meczetu musi zająć miejsce specjalnie dla niej wyznaczone. Nigdy nie wolno siadać kobiecie z przodu. Te miejsca bowiem są zarezerwowane dla mężczyzn. W rozmowie z Turkami należy unikać tematów polityki i wiary, zwłaszcza jeśli jest się ateistą. Dobrym pomysłem na nawiązanie ciekawej konwersacji jest poruszenie tematu piłki nożnej.
Jedzenie: Kuchnia Turecka ma bardzo wyrazisty smak, a wszystko to za sprawą dużej ilości przypraw, które dodawane są do każdego dania. Wszelkie potrawy przygotowywane są ze świeżych produktów, które kupuje się z reguły na bazarach. Najczęściej można tu spotkać kuchnię śródziemnomorską, czyli owoce morza, ryby. Do najpopularniejszych dań należą:
Karides guvec, czyli krewetki z pomidorami, papryką i serem,
Hamsi pilavi – danie przyrządzane z sardeli oraz ryżu,
Yogurt corbasi – zupa jogurtowa z ryżem i nasionami strączkowymi,
Levrek pilakisi – gulasz z okonia morskiego
Levrek pilakisi – pierożki z mięsem.
Oprócz dań mięsnych i rybnych warto także skosztować zup. Z deserów serwowanych w Turcji najpopularniejszy, to: Asure – przyrządzany z fasoli i bakalii oraz Firinda sutlac – pieczony pudding ryżowy. Do picia Turcy najczęściej wybierają herbatę, jogurt na słono i alkohole, takie jak wino czy wódkę anyżową.
Święta: Do najważniejszych świąt obchodzonych w Turcji należą:
Nowy Rok – 1 stycznia,
Święto Ofiarowania – 10 – 11 stycznia,
Dzień Niepodległości – 23 kwietnia,
Dzień Sportu i Młodzieży – 19 maja,
Dzień Zwycięstwa – 30 sierpnia,
koniec Ramadanu – 23 – 24 września,
Dzień Republiki – 29 października.
3 Responses to Zwyczaje w turcji